Un cuplu ciudat

7-20-25 RON

Teatrul Sica Alexandrescu

vineri, 05 octombrie 19:00

Sinopsis
Neil Simon este unul dintre cei mai apreciați dramaturgi americani și unul dintre cei mai jucați, atât pe teritoriul american, cât și în întreaga lume.

Între anii ’60 și ’80, numele lui devenise echivalent, pentru teatru, cu numele lui Steven Spielberg, în lumea filmului. Un semn clar al succesului de public şi al succesului de casă.

Născut în 1927, în Bronx, Neil Simon a urmat, destul de sporadic, cursurile Universităţii din New York, în cursul anului 1946, la numai un an de la sfârșitul Celui de-al Doilea Război Mondial. Doi ani mai târziu, începe să scrie scenarii pentru Radio şi Televiziune, alături de fratele sau, Danny Simon.

Textele au avut succes și au fost angajați, la începutul anilor ’50, pentru a realiza scenariile popularului serial de comedie Your Show of Shows. Munca lor le-a adus două nominalizări la Premiile Emmy.

Experiența din această perioadă i-a folosit ulterior, când a început să scrie dramaturgie.

În 1961, a avut loc prima premieră pe Broadway a unei piese scrise de Neil Simon, Come Blow Your Horn. Succesul a fost atât de mare încât s-au jucat 678 de spectacole. A urmat, apoi, musicalul Little Me care i-a adus prima nominalizare din cariera sa la Premiul Tony. Ulterior, Simon a mai fost nominalizat de șatesprezece ori şi a câştigat de trei ori acest premiu care, pentru teatru, este echivalentul Oscarului.

De asemenea, a fost premiat cu mult râvnitul Premiu Pulitzer, pentru Lost în Yonkers.

În 1966, Simon avea patru spectacole care rulau în același timp pe Broadway: Sweet Charity, Star Spangled Girl, The Odd Couple (Un cuplu ciudat) şi Barefoot în the Park (Desculț în Parc).

Opera sa prolifică include comedii uşoare, comedii „negre”, câteva opere autobiografice, scenarii pentru comedii muzicale. De asemenea, a scris peste douăzeci de filme de lung metraj şi a primit patru nominalizări la Oscar pentru Cel mai Bun Scenariu.

Piesa Un cuplu ciudat, varianta pentru femei, este scrisă la 20 de ani după ce Simon publicase celebra versiune cu personaje masculine, versiune care s-a făcut cunoscută şi graţie celebrei ecranizări din 1968 (care i-a avut în rolul principal pe Jack Lemmon şi Walter Matthau).

În prima variantă, 6 bărbaţi joacă pocher, iar în cea de-a doua, femeile joacă „Ştii şi câştigi” („Trivial Pursuit”)…

Pret bilet: 7-20-25 RON