TOC TOC

Reprogramat

80-100-120 RON

Teatrul Sica Alexandrescu

vineri, 31 decembrie 23:23

TOC TOC – o comedie obsesiv compulsivă

Manii, fobii si… o ședință de psihoterapie in grup.

Scrisă de dramaturgul, actorul și omul de televiziune francez Laurent Baffie, TOC TOC spune povestea a șase pacienți cu tulburări obsesiv compulsive (TOC) care se întâlnesc in sala de așteptare a unui faimos psihoterapeut. Cum acesta întârzie, cei șase pacienți vor începe o ședință ad-hoc de terapie în grup în cursul căreia vor ajunge la cele mai trăsnite si totuși plauzibile concluzii.

Comedia a ajuns un fenomen la nivel mondial, jucându-se de peste 13 ani în peste 20 de țări cu casa închisă.

Deși a priori nu este o temă care să se asocieze cu râsul, dacă este abordată din perspectiva unui umor de calitate și de bun simț, spectacolul poate aduce o contribuție majoră la înțelegerea faptului că aceste tulburări sunt destul de des întâlnite în lumea reală.

De fapt, în lume, peste 100 de milioane de persoane suferă de TOC – Tulburare Obsesiv Compulsivă – o tulburare de anxietate caracterizată de gânduri intruzive care produc frică, agitație, comportamente repetitive … Această tulburare este punctul comun pe care îl au cei șase protagoniști ai acestei comedii.

Pe scurt, este vorba despre un spectacol care combină psihologia cu tușe de umor acid de bună calitate. Aceasta combinație, la care se adaugă performanțele actoricești de excepție ale unor actori deosebit de talentați, a transformat spectacolul într-un adevărat fenomen.

TOC TOC este o rara avis a comediilor bulevardiere (spectacole de comedie tipice din Paris, care se jucau in teatrele de pe marile bulevarde).

Nu este un amalgam de încurcături și neînțelegeri între perechi sau pe teme sexuale, ci un spectacol în care situația personajelor este una specială, care se bazează pe o circumstanță unică și care aduce toate personajele sub aceeași umbrelă.

Partea distractivă și originală este că spectacolul își menține perfect dinamismul, fără să aibă timpi morți, folosind hazul unor personaje destul de bizare, fiecare posesor al unei manii semi-nebunești , personaje care ajung să îi înduioșeze pe spectatori pe măsură ce piesa curge, iar ei se lasă încet-încet descoperiți, în mod deschis, pe scenă.

PERSONAJELE

  • DAN – taximetristul jovial, obsedat de calcule și care are talentul deosebit de a face glume în cele mai neașteptate momente
  • MARIA – habotnica religioasă care trebuie să verifice tot timpul dacă are cheile în geantă și se tot întreabă daca a lăsat gazele, apa, curentul deschise
  • FRED – un individ care are ieșiri verbale și gesturi bruște
  • ALBA – laboranta terorizată de microbi și de boli
  • LILI – fata care repetă fiecare frază de doua ori (și uneori și ultimul cuvânt al interlocutorului)
  • BOB – un programator fascinat de simetrie si care se teme să pășească pe linii
  • ASISTENTUL – mereu depășit de situație, dar la curent cu ultimele tendințe din lumea modei

Acest cocktail de obsesii face o trecere în revista a multora dintre micile noastre fobii și ritualuri de zi cu zi, astfel încât, in mod inevitabil, ne vom recunoaște într-un anumit pasaj din piesă.

Într-un studiu recent, 93% dintre cei chestionați au recunoscut ca au cel puțin un TOC (tulburare obsesiv-compulsivă). Însuși autorul, Laurent Baffie, afirma recent mai în glumă mai în serios că suferă de toate TOC-urile personajelor din piesă.

Coprolalia, Aritmomania, Nosofobia, Verificarea obsesivă, Palilalia și Ecolalia, Incapacitatea totală de a păși peste linii și fascinația pentru ordine și simetrie. TOC-rile sunt adevărații protagoniști ai unei comedii cu un succes extraordinar în întreaga lume.

În Spania, la 10 ani de la premieră, psihologii, psihoterapeuții și psihiatrii recomandă piesa, iar studenții la Psihologie și persoanele care suferă de TOC se regăsesc frecvent în rândul publicului. Chiar și copiii cu această tulburare vin să vadă spectacolul pe post de „terapie”. Pentru că nu există nimic pe lumea asta care să elibereze mai mult decât RÂSUL și faptul de a învăța să râdem de noi înșine.

Vanzarea pentru acest eveniment s-a terminat pe data de 18 mai 22:00.


Pret bilet: 80-100-120 RON