TITANIC VALS
de Tudor Mușatescu
Cea mai de succes comedie din istoria teatrului românesc, Titanic vals de Tudor Mușatescu, ‒ jucată de aproape 100 de ori în stagiunea de debut 1932-1933 pe scena Naționalului bucureștean ‒ este readusă în lumina rampei, de unul dintre cei mai inventivi regizori ai genului comic, Dan Tudor. Înzestrat, precum autorul „mușatismelor”, cu fantezie generoasă și inspirația de a transpune, cu abilitatea unui magician al hazului, spiritele de zi cu zi în situații pline de savoare, Dan Tudor reușește o montare din care nu lipsesc satira blândă și umorul de calitate.
Dar succesul e garantat doar cu o distribuție admirabilă ‒ Adela Mărculescu, Amalia Ciolan, Irina Cojar, Alexandra Sălceanu, Afrodita Androne, Oana Constantinescu, Armand Calotă, Lari Giorgescu, Ionuț Toader, Mihai Munteniță, Dragoș Ionescu, Axel Moustache, Daniel Badale ‒ al cărei cap de afiș, îndrăgitul Dan Puric, revine (după o lungă așteptare a publicului) cu un veritabil recital actoricesc de virtuozitate interpretativă. În rolul modestului funcționar prins mereu între pretențiile din ce în ce mai simandicoase ale soacrei și ale nevestei, Puric creează un personaj autentic de un farmec aparte, țesut din umor și tristețe, exuberanță și duioșie. Mimând pe rând naivitatea și supunerea, blajinul Spirache coace în gând farsa pe care le-o joacă celor din familie, căci e deținătorul a două secrete capitale…
Daca vă e dor de o comedie cu dichis, în care să regăsiți atmosfera anilor interbelici pe acordurile muzicii de flașnetă, intrigile din intimitatea căminului conjugal sau din viața politică (nicicând schimbată!), Titanic vals este și azi — la 90 de ani de la premieră — alegerea potrivită pentru o seară de teatru perfectă, căci pe scena TNB se întorc, în plină formă a creativității lor, formidabilii artiști Dan Puric și Dan Tudor. Vivat comedia!
DISTRIBUTIA:
Regie: Dan Tudor Decor: Ştefan Caragiu Costume: Liliana Cenean
Asistent scenografie: Alexandra Caragiu, Clara Ștefana Dumitrescu, Maria Pană Mișcare scenică: Florin Fieroiu – Regia tehnică: Luțu Scobeniuc
Durata: 2 h 45 min / Pauza: 15 min