Numitorul comun – razboi total!
Un spectacol eveniment pe un text premiat cu o distributie de exceptie!
Numitorul comun nu face compromisuri! Declara razboi minoritatii si majoritatii, conservatorilor si avangardei, corectitudinii politice si excesului de libertate.
Doi barbati, o femeie si un infinit de posibilitati.
Probabil cea mai curajoasa comedie pe un text romanesc contemporan.
Intr-un ritm alert, cu replica acida, spunand usor adevaruri grele, Numitorul comun te face, in general, sa razi in lacrimi si, in particular, sa plangi razand.
Te bucura, te surprinde, te sperie si te tulbura. Totul e posibil, puternic, adevarat.
Teatrul de Comedie se preocupă constant de dramaturgia noastră; Festivalul Comediei Românești (festCo) a ajuns la cea de a XVI-a ediție, iar Concursul de Comedie Românească la ediția a XI-a și piesele premiate beneficiază de montări în una din cele trei săli deținute de teatru. “Numitorul comun” de Alexandru Popa este o piesă premiată la ediția din 2015 a Concursului. Vlad Zamfirescu, actor apreciat, dar și regizor activ, dotat cu calități și pentru acest important compartiment al creației teatrale, realizează un spectacol reușit cu piesa lui Alexandru Popa într-o distribuție remarcabilă – Marius Florea Vizante, Nadiana Sălăgean și Alexandru Ion.
Dramaturgul Alexandru Popa a demonstrat și în alte piese – “Efecte colaterale”, “All inclusive” sau “Gigel”, că deține știința de a construi conflicte și personaje printr-o replică sugestivă, încărcată de sensuri multiple. “Numitorul comun” pare aparent prezentarea susținerii unui interviu de angajare de către tânărul Mike la o companie în fața patronului Eugene, dar și a secretarei, Sofia. Interviul, prin cele trei personaje, dezvăluie aspecte esențiale din segmentele actualității – practicarea minciunii, falsului pentru obținerea unui post, posibila situație a homosexualității prin Eugene și necesitatea adevărului în orice demers.
Fără exhibiții regizorale, Vlad Zanfirescu își bazează ilustrarea scenică a piesei pe actori și lucrează migălos ca personajele să construiască nuanțat relațiile și să prezinte tipologii rupte din realitatea curentă. Cristina Florea și Georgiana Stoica realizează o scenografie, convenabilă viziunii regizorale. Decorul indică un birou modern, costumele prin accesorii definesc profilul fiecărui personaj. Regizorul nu apelează la artificii vizuale, lasă să curgă intervievarea lui Mike ritmat, practică dirijarea acțiunii ca în teatrul intimist, iar rezultatul este o comedie cu accente amare despre noi și modul de conceperea realității și a ofertelor ei.
Actorii interpretează ireproșabil personajele. Alexandru Ion arată cu abilitate expresivă multiplele fațete ale lui Mike cel disperat să câștige postul la companie. Subliniază versatilitatea tânărului care încearcă imposibilui pentru a cuceri interlocuitorii și practică dezinvolt minciuna. Actrița Teatrului “Toma Caragiu” din Ploiești, Nadiana Sălăgean construiește în profunzime portretul Sofiei, o femeie care cunoaște bine oamenii din jur și disprețuiește minciuna. Cu deosebită atenție, actrița evidențiază subtextul replicii rostite și situațiilor iscate în jurul lui Mike. Excelent configurează Nadiana Sălăjan acest personaj.
Este o plăcere întâlnirea cu Marius Florea Vizante în orice rol pentru că actorul are harul comediei interpretate sincer dramatic. În Eugene, actorul cu finețe lasă cale liberă de a judeca dacă patronul este gay sau doar un șmecher. Actorul stăpânește cu perfecțiune caracterizarea șefului cu bani, stăpân pe afacerile companiei și realizează o interpretare de excepție a personajului.
“Numitorul comun” este o producție apreciabilă a dramaturgiei noastre, lipsită de sofisticării inutile, cu adresă directă la situații specifice zilelor noastre. Spectacolul servește textul prin regie și distribuție și oferă publicului, umor de calitate.