Festivalul de Dramaturgie Contemporană

10-19 Noiembrie, vezi afisul.

RON

Bucuresti

duminica, 19 noiembrie

Așadar, în perioada 10-19 noiembrie 2017, la Brașov se va desfășura Festivalul Internațional de Dramaturgie Contemporană (FIDC). Astfel, pe scena Teatrului Sică Alexandrescu vor urca trupe de teatru din România, alături de artiști din Franța, Ungaria, Marea Britanie și Republica Moldova, în 10 spectacole de artă teatrală modernă, la realizarea cărora au contribuit nume importante din lumea artistică.
Conceptul festivalul a fost construit în jurul ideii de „unitate în diversitate”. Juriul a fost selectat pe criteriul performanței profesionale în teatru: actorul Mircea Rusu, regizorul Alexa Visarion și criticul Doina Modora.
„Ne dorim ca acest eveniment să ajungă recunoscut pe piaţa culturală de artă. Anul acesta, competiţia va fi apreciată valoric de un juriu format din trei membri, personalităţi marcante ale lumii teatrale, cu cariere universitare în învăţământul teatral. La această ediţie, avem invitați din Europa, cu spectacole deosebite, cu nume mari în teatru și cinematografie. Sperăm ca de anul viitor să colaborăm și cu teatre din afara continentului nostru. Ţinta acestei ediţii a festivalului este o unitate în diversitate cultural-teatrală”, a declarat managerul unității culturale brașovene, Dan Cogălniceanu.
Conceptul FIDC a fost creat cu intenția unei călătorii în timp, în arta teatrală, după cum a completat Răzvan Atanasescu, de la departamentul Marketing.
Pentru a face posibilă organizarea unui eveniment la un astfel de nivel, Primăria Brașov a aprobat suma totală de 636.000 de lei.
„Brașovul și brașovenii merită să aibă un festival teatral de talie internațională, motiv pentru care municipalitatea a făcut acest efort financiar. Vom avea pe scena Teatrului Sică Alexandrescu trupe foarte bune din România și din străinătate, printre care unul dintre cele mai mari teatre din Franța”, a subliniat viceprimarul Costel Mihai.
Din program:
Festivalul va fi deschis în 10 noiembrie de Teatrul Mic Bucureşti, cu spectacolul „Karamazovii”. Urmează Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău, cu piesa „În ochii tăi fermecători…”, Teatrul Grivița 53 București, cu „Crăciun la palat”, Teatrul Evreiesc de Stat București, cu piesa „Băiatul din Brooklyn”, Atelier Theater Studio Marea Britanie, cu spectacolul „Și cu violoncelul ce facem?” și Csokonai Szinhaz Debrecen, cu „Az Ajto”. Teatrul Sică Alexandrescu se prezintă cu o piesă proprie, „Prins în plasă”. În competiție se vor mai afla Teatrul Odeon București cu „Trei generații” și Celestins Theatre de Lyon Franța, cu spectacolul „Tableau d’une execution”.
În afara concursului, câştigătorul trofelului de anul trecut, Teatrul Metropolis, va închide evenimentul cultural cu piesa „Domnul Ibrahim şi Florile din Coran”.